vlieger
Ferrystop

Een ferrystop is een obstakel in de vliegerlijn dat er voor zorgt dat de ferry (boodschapper) zijn lading loslaat en weer naar beneden gaat. Dit gebeurt omdat de neus van de ferry tegen de stop botst, ingedrukt wordt en de lading + zeil loslaat.

Sommige ferry's hebben een "voeler" die om de vliegerlijn gedraaid is. Voor zo'n ferry is het in de lijn knopen van een stokje al voldoende om de ferry te stoppen, omdat deze voeler geen mogelijk heeft langs dit stokje te schieten. Een nadeel van dit soort ferry's is dat hij lastiger in de lijn te hangen is en hij wil nog wel eens zijn lading eerder loslaten dan de bedoeling is.

De voeler van mijn boodschapper bestaat uit een rubber t-stuk die over de punt van de metalen draad gelijmd is. Hij hangt net onder de vliegerlijn. De ferrystop moet zo groot zijn, dat de voeler er niet langs kan schieten.

Deze ferrystop bestaat uit een kunststof (of houten) schijf met een doorsnede van ca. 10cm en een ijzerdraadje van minstens 2mm dik. In de schijf is een gleuf gezaagd van de rand naar het midden. Ook zit er een gat in om het ijzerdraad aan de schijf te schroeven. Dit gat zit zo, dat het midden van het schijfje precies in het verlengde komt te zitten van het lange deel van het ijzerdraad.

Om de ferrystop in de lijn te knopen hoef je alleen maar de vliegerlijn door de gleuf van het schijfje te steken en vervolgens om het ijzerdraad te wikkelen. Hoe meer windingen, hoe steviger. Een 5-tal windingen is vaak al genoeg.

Deze ferrystop is gebasseerd op het lijnelementhaakje.


Peter en Marleen Simons simons69@zonnet.nl