Meersburg aan de Bodensee

 

Onze vakantie aan de Bodensee (31 mei – 7 juni 2003)

31 mei was het dan eindelijk zover. We begonnen aan een welverdiende vakantie. Eerst naar de Bodensee.

Vanuit Utrecht vertrokken we met de comfortabele ICE van de Duitse spoorwegen naar Friedrichshafen aan de Bodensee. Het is jammer dat Meersburg niet per trein te bereiken is. De spoorlijn langs de Bodensee gaat er met een wijde boog omheen. Ondanks dat wij het laatste stukje met de bus moesten, waren wij binnen acht uur op ons vakantieadres in “Meersburg”. Hier hadden wij ons vakantiehuisje. Klein maar fijn.

 

Toen we in Friedrichshaven uitstapten hadden we meteen het vakantiegevoel. Voor ons de Bodensee en op de Zwitserse oever de bergen. We moesten even op de bus wachten en hadden dus nog even tijd om van dit heerlijke uitzicht te genieten. De busreis naar Meersburg, door de wijnbergen en constant een blik op de Bodensee, was al genieten waard.

 

Meersburg is een kleine maar zeer levendige toeristenplaats aan Bodensee in Zuid-Duitsland. Een klein stadje gebouwd aan de smalle oever en tegen de helling bestond al rond het jaar 1000. In het jaar 1113 werd de naam "Merdesburch" voor de eerste keer genoemd.

Meersburg manifesteert zich als een van de centra van het Bodensee toerisme. Aan de stijgende straten van de benedenstad naar de hoger gelegen bovenstad kun je goed merken en zien dat het stadje tegen een helling is gebouwd.

 

Via steile trappen of steile en smalle (nagenoeg) autovrije wegen kom je van het ene deel in het andere. Met uitzondering van de auto’s van de bewoners van de beneden- en bovenstad kom je geen andere auto’s tegen. Alle auto’s en bussen moeten buiten de historische kernen, aan de rand van Meersburg, worden geparkeerd. Dit is voor de voetgangers wel fijn, wat zij kunnen op hun gemak Meersburg verkennen. Meersburg kent veel vakwerkhuisjes, restaurants en ijssalons (vooral aan de boulevard aan de Bodensee). Heerlijk!!

 

Vanaf een terras (door het warme weer (30 C of hoger) hebben wij er veel bezocht. Vonden we niet erg hoor.) aan de boulevard zie je de witte zeilen op het meer, de voorbij varende rondvaartboten en het veer naar Konstanz.


Foto afkomstig van VVV Meersburg

Ook kun je bij helder weer de Zwitserse Alpen zien. Dit hebben wij door het warme weer niet mee kunnen maken. Boven de bergen was er altijd een soort nevel. Jammer. Een voordeel van het warme weer was, dat je heerlijk in de Bodensee kon zwemmen. Het water is helder en schoon. Het enige nadeel zijn de strandjes. Deze bestaan uit keitjes, soms ook keien en ander gesteende wat door de Rijn vanuit de bergen is en wordt aangevoerd. Doet zeer aan je voeten. Ondanks dit nadeel zijn we toch in de Bodensee geweest.

 

Dat Meersburg een toeristencentrum is, was vooral goed in het weekend te merken. De boten met toeristen voeren af en aan. Ook werden busladingen mensen afgeleverd. Wij waren dan ook blij dat het vlug weer maandag was. Toen konden wij op ons gemak van het stadje en de omgeving genieten. Dit hebben wij dan ook volop gedaan. Enkele foto’s geven de sfeer weer en enkele andere foto’s laten een kleine indruk van het stadje zien.

 

 

 

 

 

Avondstemming in Meersburg

foto gemaakt door Depko (juni 2003)

 

 

 

 

 

 

 

Op een dag was het heel erg warm. Tijdens eens van onze uitstapjes zagen we boven het westen van Zwitserland enkele onweersbuien tot ontwikkeling komen. Toen we weer vlak bij de haven van Meersburg waren, hing zo’n bui boven de Bodensee. De foto hiernaast geeft de bui en het daarbij behorende lichtspel heel mooi weer. Het was heel prachtig om te zien.

 

 

 

 

 


foto gemaakt door Monika (juni 2003)

 


Behalve de Bodensee heb wij ook hele mooie en oude gebouwen gezien. Zo kent Meersburg twee burchten; das Altes Schloss en das Neues Schloss. Naast de twee burchten heeft Meersburg ook veel mooie vakwerkhuizen. Een heel mooi voorbeeld hiervan is de Schlosmühle (helaas geen foto genomen). Deze molen heeft een gigantisch molenrad met een doorsnede van 8,5 meter. Onderstaand twee plaatjes uit het boek ‘Romantische Reizen’ die een kleine indruk geven van de mooie gebouwen.

 


Vakwerkhuizen aan de Steigstrasse in Meersburg


     Restaurant “Zum Bären” en de “Boven Poort”

 

De onderstaande foto is de Dagobertsturm van het Altes Schloss. Dit is een van de oudste bewoonde burchten in Duitsland.

 


Foto gemaakt door Monika (juni 2003)

 


Rondom Meersburg heb je heel veel wijnbergen. Door het milde klimaat rondom de Bodensee gedijen de druiven hier erg goed. Door deze wijnbergen zijn hele mooi wandelroutes uitgezet. Tijdens de wandeling heb je steeds een prachtig gezicht op de Bodensee. De ene keer zie deze door natuurlijke ‘uitkijkjes’ en de andere keer zie je het meer in z’n totaal. Een blik op de Bodensee door een van de uitkijkjes zie je op de foto hiernaast.

 

Wij hebben in de dagen dat wij in Meersburg waren ontzettend genoten van het stadje en vooral van de omgeving en de Bodensee zelf. Met name de Bodensee is een plek waar we zeer zeker nog eens op vakantie gaan. Als het zo ver is willen wij een ander stuk ontdekken.  De Bodensee heeft bij ons een speciaal plekje.

 

Depko


 


Foto gemaakt door Monika (juni 2003)