de instellingen van Het bios

Terug

Als je de computer aanzet, is het geheugen leeg en kan niets uit zichzelf doen. Om de boel op gang te helpen moet er software aanwezig zijn die bepaald wat er moet gebeuren. Deze software is eigenlijk een mini-besturingssysteem en heet BIOS: dit staat voor Basic Input Output System en is opgeslagen in een geheugenchip

Het bijzondere aan deze geheugen chip is dat informatie ook behouden blijft als de computer uitstaat. Daarom wordt dit type chip ook wel ROM (Read Only Memory) genoemd. Vaak zijn deze chips van het type CMOS, dat uit een bepaald type transistor bestaat. Als je computer aanstaat worden de instellingen in de CMOS-chip vastgehouden door een batterij op het moederbord. Dit batterijtje wordt automatische geladen als de computer aanstaat. De huidige generatie  computers bezit een Flash BIOS, ofwel een BIOS die softwarematige te programmeren is. Dit type BIOS is opgeslagen in een Electrically Eraseble and Programmable Read Only Memory (EEPROM): een chip die u electronisch kunt wissen en weer opnieuw kunt programmeren. Er zijn in uw computer meerdere Biossen beschikbaar. Zo is er een Toetsenbord Bios, een Video Bios en een Systeem Bios die elk hun eigen functie hebben. Het systeem Bios zal ik hier behandelen. Dit Bios bevat informatie die nodig is om de computer aan te sturen zonder programma’s  van een magnetische schijf te lezen. Je kunt het Bios binnengaan door tijdens het op starten  van de computer even de toets-combinatie te drukken die aangegeven staat op het beeldscherm. Vaak zal dit iets zijn als [CTRL] + [ESC] , [ESC] , of [DEL] . Wat u nu te zien krijgt is het Bios Setup Utility, waarmee u veranderingen in het Bios kunt maken.

Bios Opties:

Er is een aantal Fabrikanten dat zich heeft gespecialiseerd in het maken van Biossen. Meestal heeft z’on fabrikant een standaard versie die op maat wordt gemaakt voor een moederbord. In het Bios zitten vaak veel instelmogelijkheden, waardoor de gemiddelde gebruiker door de bomen het bos niet meer ziet. Aangezien er enorm veel verschillende Biossen zijn, beperken we ons tot een van de meest gebruikte, een AWARD BIOS. Hier en daar kunnen de name wat verschillen van je eigen Bios, maar dat hoeft niet te betekenen dat u de bewuste optie niet in uw Bios Setup  assortiment heeft. Een beetje goochelen met de Engelse taal doet vaak wonderen. De optie's van de Award Bios vindt je hieronder.